Heggen
Ecologische waarde
Een gezonde en strakke heg is een sieraad voor elke tuin en biedt een goede schuilplek aan allerlei vogels, insecten, zoogdieren en zelfs reptielen. Een gezonde heg met veel leven kan zelfs als ecologische verbindingszone functioneren tussen verschillende percelen. Heggen zijn belangrijk om ons landschap gezond en veilig te houden, blijkt ook uit onderzoek van schrijver en landschapsonderzoeker Kenneth Rijsdijk. Daar draag ik graag mijn steentje aan bij!
Heg of Haag?
De term heg en haag worden vaak door elkaar gebruikt en betekenen in de volksmond vaak hetzelfde. Toch zijn er kleine verschillen.
Heg: een heg is een dichte rij met struiken die vrij mogen uitgroeien. Een heg wordt wat minder vaak geknipt en oogt daardoor wat meer organisch en minder strak. Als de heg nog wat hoger wordt en ook enkele bomen bevat tot zo'n vijf meter, spreken we meer van 'struweel'.
Haag: een haag is een rij struiken die steeds in een strakke vorm wordt geknipt. Een haag wordt minimaal twee keer per jaar geknipt en oogt daardoor een stuk strakker. Als er ook nog vormen in geknipt worden, dan spreken we over 'vormsnoei'.
Dan zijn er nog regionale verschillen. In het zuiden van Nederland en Vlaanderen wordt vaker over een 'haag' gesproken. In het midden en noorden van Nederland wordt meestal de term 'heg' gebruikt. Ik houd het bij de term 'heg'.
"Door vaker te knippen wordt een heg mooier en voller."
Het regelmatig knippen van een heg heeft een gunstige invloed op de groei. Zo blijft de heg mooi dicht en langer groen en houd U een mooi uitzicht op de heg. Door regelmatig te knippen kunnen de meeste hagen en heggen op een breedte van zo’n 60 cm tot 70 cm gehouden worden.
Er zijn heggen die groen blijven in de winter, denk aan Taxus, Buxus, Laurier, en er zijn heggen die hun blad verliezen zoals Meidoorn en jonge Liguster.
Heeft u twijfels over welke soort heg U heeft? Neem gerust contact op en stuur gelijk wat foto's mee van de heg en het blad. Dan komen we er altijd uit.
Natuurlijk hangt het een beetje af van de standplaats, bodemgesteldheid en verzorging, maar er zijn heggen die langzaam groeien en er zijn heggen die snel groeien.
Langzame groeiers
Er zijn snelle en langzaam groeiende hagen. De langzaam groeiende heggen hebben genoeg aan één snoeibeurt rond de langste dag (rond 21 juni). Langzamer groeiende hagen zijn bijvoorbeeld esdoorn (Acer), haagbeuk (Carpinus Betulus) en conifeersoorten zoals de taxus (Taxus Baccata), levensboom (Thuja occidentalis), jeneverbes (Juniperus) en de cypres (Cupressus sempervirens).
Snelle groeiers
Snel groeiende soorten zijn onder andere liguster (Ligustrum), beuk (Fagus Sylvatica), laurierkers (Prunus Laurocerasus), buxus (Buxus Sempervirens), veldesdoorn of Spaanse aak (Acer Campestre) en de klimop (Hedera).
Deze heggen hebben voor het goede eigenlijk minimaal twee snoeibeurten per jaar nodig. Om bijvoorbeeld een strakke en dichte liguster- of buxusheg te krijgen en te houden is het soms beter om de heg zelfs drie á vier keer per jaar te knippen.
Een eerste snoeibeurt gebeurt in de periode april tot ongeveer de langste dag (21 juni). Let op: het broedseizoen is van april tot begin juni. Ik controleer altijd eerst of er een nest in de heg zit. Zo ja, wordt de heg nog even met rust gelaten.
Een tweede snoeibeurt kan het beste in de periode vanaf de langste dag tot half oktober. Zo krijgt de heg nog mooi de gelegenheid om zich te herstellen voor de winter. Als de heg regelmatig onderhouden is, dan hoeft er bij de tweede knipbeurt niet zo heel veel van de heg geknipt te worden. Het gaat dan puur om de scheuten die in de zomer nog zijn aangegroeid. Op deze manier kijkt U de hele winter naar een mooie strakke heg.
Overigens kunnen de meeste heggen ook prima een snoeibeurt in de wintermaanden verdragen. De planten zijn dan in rust en de winter is bij uitstek een periode om een heg te reduceren in hoogte of breedte. Ook omdat je dan goed zicht hebt op de structuur van de heg.
Werk in uitvoering
Snoeien bij elk weertype?
Heggen knippen gebeurt het beste op een bewolkte en droge dag. Het liefst nadat er een bui is gevallen. Heggen knippen in te zonnig en droog weer geeft risico op bladverbranding. De jonge scheuten en de half afgeknipte bladeren verdorren dan en vallen uiteindelijk af. Dat komt op termijn wel weer goed, maar is natuurlijk niet echt fraai.
Dat verbranden en indrogen is met name het geval bij de beukenheg (Fagus Sylvatica) en de haagbeuk (Carpinus Betulus). Bij vorst is het ook verstandiger om geen hagen te knippen. De heg heeft dan geen kans om te herstellen van de knipbeurt en daardoor is er mogelijk kans op vorstschade.
Zelf knippen of laten doen?
Als ik een heg ga knippen, dan kom ik met het allerbeste professioneel gereedschap op accu. Dat gereedschap is schoon (ontsmet) en vlijmscherp. Daarmee kan ik snel en efficiënt werken en beperk ik de snoeiwonden aan de heg tot een minimum zodat de heg snel weer herstelt en U kunt genieten van een mooie heg.
Vind U tuinieren leuk, maar eigenlijk te weinig tijd? Of vind U het bijvoorbeeld lichamelijk zwaar of nog herstellende na een operatie? Twijfels over de juiste aanpak? Of geen geschikt gereedschap? Ik help U graag. Neem geheel vrijblijvend contact op.
Prijs van een heg knippen
Vaak krijg ik de vraag hoeveel het kost om een heg te knippen. Dat is zonder foto’s en verdere info over de heg niet goed te zeggen. Het is onder meer afhankelijk van de volgende factoren:
- Staat waarin de heg verkeert
Is de heg in een staat van regulier onderhoud of is er al een aantal jaren niks meer aan gedan? Bij een heg waar al een tijd niets meer aan gedaan is, is de ervaring dat er rondom minstens een halve meter ingenomen moet worden. Op sommige plaatsen wellicht meer. Dat zijn vaak dikkere takken en dat gaat niet allemaal met de accuheggenschaar. Daar komt ook handwerk met de snoeischaar/snoeizaag bij kijken. Geen probleem uiteraard, maar vraagt wel meer tijd dan een regelmatig onderhouden heg.
- Hoogte van de heg
Hoe hoger de heg, hoe meer ladderwerk erbij komt kijken. Een heg van 1 meter hoog is een stuk sneller geknipt dan een heg van 3 of 4 meter hoog. Geen probleem natuurlijk, maar het knippen van een hoge heg vraagt nu eenmaal meer tijd.
- Toegankelijkheid van de heg
Ligt de heg helemaal achterin een border vol met plantjes? Of strak tegen een schutting of muur? Staan er veel spullen in en tegen de heg? Zijn de planten rondom de heg regelmatig bijgehouden, of groeien ze bijvoorbeeld helemaal door de heg heen (bv bramen)? Dat bepaalt bijvoorbeeld hoe snel het groenafval opgeruimd kan worden. Hoe beter de toegankelijkheid van de heg, hoe sneller de heg geknipt en opgeruimd kan worden.
- Opruimen en afvoer groenafval
Zorgt u zelf voor het uitharken en verzamelen van het groenafval? Is er een composthoop ter plekke? Of gaat het blad in de groencontainer? Of moet het groenafval compleet worden opgeruimd en afgevoerd?
Soorten heggen
Heggen die ik vaak tegenkom zijn onder meer: beuk (Fagus sylvatica), haagbeuk (Carpinus betulus), laurierkers (Prunus), laurier, Portugese laurier (Prunus lusitanica angustifolia), Taxus, Leilandii, liguster (Ligustrum ovalifolium) en coniferenhagen zoals de Thuja.
Vragen of meer info?
Welke vraag u ook heeft, neem gerust contact op. Dan bespreken we de mogelijkheden.