Over mij

Mijn naam is Fons en woon in Wijchen. Als zoon van een hobbyfruitteler en -imker, en kleinzoon van een boer met een gemengd bedrijf, heb ik het tuinieren en zorgen voor de natuur van huis uit meegekregen. Deze ervaring heb ik verder aangevuld met zelfstudie over snoeien, tuinonderhoud en plantverzorging.

 "Fruitbomen zijn mijn passie. Duurzaam tuinonderhoud is mijn overtuiging." 


Het tuinonderhoud doe ik naast een kantoorbaan. Merkx Tuinonderhoud is dus een parttime bedrijf, hierdoor kan ik scherpe prijzen hanteren. Ik leg me vooral toe op het grotere tuinwerk zoals heggen, snoeiwerk en fruitbomen. Daarvoor beschik ik over professioneel gereedschap waarmee ik snel en efficiënt kan werken. Ook voor advies over de inrichting van uw tuin, moestuin of fruitbomen kunt u bij mij terecht. 

Duurzaam tuinonderhoud

What man is a man that does not make the world better?"

De wereld mooier maken. Daar draag ik graag mijn steentje aan bij! En daarom is duurzaamheid voor mij niet alleen een woord, maar een overtuiging.  Deze overtuiging voer ik door in mijn manier van tuinonderhoud. Hoe ik dat doe? Dat lees je hieronder.

5x Duurzaam

1. Goed en eerlijk werk

Created with Sketch.

Graag bouw ik een duurzame relatie op met u als klant. Betrouwbaarheid en kwaliteit staan daarom voorop bij mij. 

Goede communicatie vind ik belangrijk. Eindeloos in de wacht of helemaal geen reactie terug? Bij mij hoort u altijd terug. Korte lijnen, daar hou ik van. 

Heldere verwachtingen. Vooraf spreek ik de werkzaamheden zorgvuldig met u door. U ontvangt snel een duidelijke en overzichtelijke prijsopgave. Doordat ik alleen werk, kan ik met zeer scherpe tarieven werken. Dat schept duidelijkheid vooraf en voorkomt verrassingen achteraf. 

2. Met de natuur mee

Created with Sketch.

Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan? Zoals Boerhaave* het rond 1700 al zei:

"Simplex sigillum veri" - Eenvoud is het kenmerk van het ware

In de natuur is alles met alles verbonden. De natuur is ontzettend slim en regelt het heel goed voor zichzelf. Daarom werk ik werk zoveel mogelijk met de natuur méé, niet er tegenin. Zo vraagt een tuin op zandgrond bijvoorbeeld om andere beplanting en onderhoud dan een een tuin op kleigrond. 

Bij het tuinonderhoud en advisering hou ik rekening met de aspecten van de natuur zoals ligging, bodemgesteldheid en biodiversiteit. Daarbij vormt eenvoud een belangrijk uitgangspunt.

* Boerhaave (1668-1738) was rector magnificus van de Universiteit van Leiden en directeur van de Hortus botanicus Leiden. 

3. Behouden wat is

Created with Sketch.

Veel wat er al is dat is eigenlijk goed. Waarom iets wegdoen dat nog goed is? Ik vind het zonde om gezonde planten af te voeren. Dus niet zonder meer rooien van boom of plant. Graag bekijk ik samen met u hoe een boom of struik behouden kan worden en welk onderhoud daar het beste bij past. Verplaatsen is ook een goede optie. Dat kan bijvoorbeeld ook verplaatsen naar een andere tuin betekenen.

Behouden wat is geldt ook voor het vullen van lege gaten in de tuin. Vaak beschikt u over meer plantmateriaal dan u denkt. Niet meteen nieuw plantmateriaal aanvoeren, maar kijken wat er zoal is en hoe dat eventueel vermeerderd kan worden. Scheuren, stekken, delen

Een ander voorbeeld is groenafval. Door niet al het groenafval af te voeren, maar te composteren in de tuin kan het weer gebruikt worden als goede voeding voor de tuin. En versnipperd snoeiafval is een prima bodembedekker in borders. Zo blijven goede voedingsstoffen behouden in de tuin en worden ze weer teruggegeven aan de planten.

4. Geen pesticiden

Created with Sketch.

Pesticiden zijn niet alleen schadelijk voor insecten, vogels en het bodemleven, maar ook voor onszelf. Zo is inmiddels aangetoond dat overmatig gebruik van pesticiden kan leiden tot ziektes als Parkinson en Alzheimer. Inmiddels zijn er goede alternatieven om ongewenste plantengroei tegen te gaan. Daarom gebruik ik geen enkele pesticide bij het tuinonderhoud.

5. Beperken fossiel

Created with Sketch.

Het gebruik van fossiele brandstoffen draagt niet bij aan een betere aarde. Daarom werk ik zoveel mogelijk met het allerbeste professionele gereedschap op accu. Dat werkt snel, stil, efficiënt en is ook nog eens prettig voor de omgeving.

De smeermiddelen die ik gebruik voor het tuingereedschap zijn biologisch afbreekbaar. Zo vormen ze geen belasting voor het milieu.

heg knippen scheren haag hagen heggen snoei winter voorjaar herfst lente wijchen merkx tuinonderhoud Nederasselt, Ewijk

Meer weten?

Contact

Fons Merkx
info@merkxtuinonderhoud.nl 
Saltshof | Wijchen | Gelderland

Merkx Tuinonderhoud

Vakkundig & Duurzaam

Registraties 

KvK: 84303573
BTW-id: NL003945463B84
Algemene voorwaarden
Privacyverklaring