heg knippen snoeien snoeiwerk wijchen merkx tuinonderhoud Nijmegen, Weurt, Wijchen, Malden, Heumen, Overasselt, Nederasselt
heg knippen snoeien snoeiwerk wijchen merkx tuinonderhoud Nijmegen, Weurt, Wijchen, Malden, Heumen, Overasselt, Nederasselt
heg knippen snoeien snoeiwerk wijchen merkx tuinonderhoud Nijmegen, Weurt, Wijchen, Malden, Heumen, Overasselt, Nederasselt

Hagen en heggen

Ecologische waarde
Een gezonde en strakke haag is een sieraad voor elke tuin en biedt een goede schuilplek aan allerlei vogels, insecten, zoogdieren en zelfs reptielen. Een gezonde haag met veel leven kan zelfs als ecologische verbindingszone functioneren tussen verschillende percelen. Hagen en heggen zijn belangrijk om ons landschap gezond en veilig te houden, blijkt ook uit onderzoek van schrijver en landschapsonderzoeker Kenneth Rijsdijk. Daar draag ik graag mijn steentje aan bij!


Heg of Haag?
De term heg en haag worden vaak door elkaar gebruikt en betekenen in de volksmond vaak hetzelfde. Toch zijn er kleine verschillen.

Heg: een heg is een dichte rij met struiken die vrij mogen uitgroeien. Een heg wordt wat minder vaak geknipt en oogt daardoor wat meer organisch en minder strak. Als de heg nog wat hoger wordt en ook enkele bomen bevat tot zo'n vijf meter, spreken we meer van 'struweel'.

Haag: een haag is een rij struiken die steeds in een strakke vorm wordt geknipt. Een haag wordt minimaal twee keer per jaar geknipt en oogt daardoor een stuk strakker. Als er ook nog vormen in geknipt worden, dan spreken we over 'figuursnoei' of 'vormsnoei' (topiary in het Engels). 

Dan zijn er nog regionale verschillen. In het zuiden van Nederland en Vlaanderen wordt vaker over een 'haag' gesproken. In het midden en noorden van Nederland wordt meestal de term 'heg' gebruikt. Ik houd het bij de term 'haag'.

heg knippen snoeien snoeiwerk wijchen merkx tuinonderhoud Nijmegen, Weurt, Wijchen, Malden, Heumen, Overasselt, Nederasselt
heg knippen snoeien snoeiwerk wijchen merkx tuinonderhoud Nijmegen, Weurt, Wijchen, Malden, Heumen, Overasselt, Nederasselt
heg knippen snoeien snoeiwerk wijchen merkx tuinonderhoud vormsnoei Nijmegen, Weurt, Wijchen, Malden, Heumen, Overasselt

Haag regelmatig knippen 

Regelmatig knippen van een haag heeft een gunstige invloed op de groei. Zo blijft de haag mooi dicht en langer groen en houd U een mooi uitzicht op de heg.  Door regelmatig te knippen kunnen de meeste hagen op een breedte van zo’n 60 cm tot 70 cm gehouden worden. 

  

"Door vaker te knippen wordt een haag mooier en voller." 


Er zijn hagen die groen blijven in de winter, denk aan Taxus, Buxus, Laurier, en er zijn heggen die hun blad verliezen zoals Meidoorn en jonge Liguster. 

Langzame groeiers

Er zijn snelle en langzaam groeiende hagen. De langzaam groeiende hagen hebben genoeg aan één snoeibeurt rond de langste dag (21 juni). Langzaam groeiende hagen zijn bijvoorbeeld esdoorn (Acer), haagbeuk (Carpinus Betulus) en conifeersoorten zoals de taxus (Taxus Baccata), levensboom (Thuja occidentalis), jeneverbes (Juniperus) en de cypres (Cupressus sempervirens).  


Snelle groeiers 

Snel groeiende haagsoorten zijn onder andere liguster (Ligustrum), beuk (Fagus Sylvatica), laurierkers (Prunus Laurocerasus), buxus (Buxus Sempervirens), veldesdoorn of Spaanse aak (Acer Campestre) en de klimop (Hedera).

Snel groeiende hagen hebben minimaal twee snoeibeurten per jaar nodig. Om bijvoorbeeld een strakke en dichte liguster- of buxusheg te krijgen en te houden is het soms beter om de heg zelfs drie á vier keer per jaar te knippen. 

Een eerste snoeibeurt gebeurt in de periode april tot ongeveer de langste dag (21 juni). Vanwege het broedseizoen (april tot begin juni) controleer ik altijd eerst of er een nest in de heg zit.

Een tweede snoeibeurt kan het beste in de periode vanaf de langste dag tot half oktober. Zo krijgt de haag nog mooi de gelegenheid om zich te herstellen voor de winter. Als de haag regelmatig onderhouden is, dan hoeft bij de tweede knipbeurt niet zo veel van de haag geknipt te worden. Het gaat dan puur om de scheuten die in de zomer nog zijn aangegroeid. Op deze manier kijkt U de hele winter naar een mooie strakke haag.

Overigens kunnen de meeste hagen ook prima een snoeibeurt in de wintermaanden verdragen. De planten zijn dan in rust en de winter is bij uitstek een periode om een haag te reduceren in hoogte of breedte. Ook omdat je dan goed zicht hebt op de structuur van de haag.

Werk in uitvoering

liguster heg haag knippen merkx tuinonderhoud wijchen Nederasselt, Ewijk, Winssen, Beuningen, Alverna, Leur, Hernen,
liguster heg haag knippen merkx tuinonderhoud wijchen Nederasselt, Ewijk, Winssen, Beuningen, Alverna, Leur, Hernen,

Snoeien bij elk weertype?

Hagen knippen gebeurt het beste op een bewolkte en droge dag. Hagen knippen in te zonnig en droog weer geeft risico op bladverbranding. De jonge scheuten en de half afgeknipte bladeren verdorren dan en vallen uiteindelijk af. Dat komt op termijn wel weer goed.

Dat verbranden en indrogen is met name het geval bij de beukenheg (Fagus Sylvatica) en de haagbeuk (Carpinus Betulus). Bij strenge vorst is het ook verstandiger om geen hagen te knippen. De haag heeft dan geen kans om te herstellen van de knipbeurt en daardoor is er mogelijk kans op vorstschade. 

Zelf knippen of laten doen?

Vindt U tuinieren leuk, maar eigenlijk te weinig tijd? Of vindt U het lichamelijk zwaar? Twijfels over de juiste aanpak? Of geen geschikt gereedschap? Ik help U graag. 

Ik werk alleen met het allerbeste professioneel gereedschap op accu. Dat gereedschap is schoon (ontsmet) en vlijmscherp. Daarmee kan ik snel en efficiënt werken en beperk ik de snoeiwonden aan de heg tot een minimum zodat de heg snel weer herstelt en U kunt genieten van een mooie haag.

Neem geheel vrijblijvend contact op


Prijs van een haag knippen

Vaak krijg ik de vraag hoeveel het kost om een haag te knippen. Dat is zonder foto’s en verdere info over de heg niet goed te zeggen. Het is onder meer afhankelijk van de volgende factoren:


  • Staat waarin de haag verkeert

Is de haag in een staat van regulier onderhoud of is er al een aantal jaren niks meer aan gedaan? Bij een haag met achterstallig onderhoud is mijn ervaring dat er rondom minstens een halve meter ingenomen moet worden. Op sommige plaatsen wellicht meer. Dat zijn vaak dikkere takken en dat gaat niet allemaal met de accuheggenschaar. Daar komt ook handwerk met de snoeischaar/snoeizaag bij kijken. Geen probleem uiteraard, maar vraagt wel meer tijd dan een regelmatig onderhouden haag.

  • Hoogte van de haag

Hoe hoger de haag, hoe meer ladderwerk erbij komt kijken. Een haag van 1 meter hoog is sneller geknipt dan een haag van 3 of 4 meter hoog. Geen probleem natuurlijk, maar het knippen van een hoge haag vraagt meer tijd.

  • Toegankelijkheid van de haag

Ligt de haag helemaal achterin een border of strak tegen een schutting of muur?  Staan er veel spullen in en tegen de heg? Zijn de planten rondom de heg regelmatig bijgehouden, of groeien ze bijvoorbeeld helemaal door de heg heen (bv bramen)? Hoe beter de toegankelijkheid van de haag, hoe sneller de haag geknipt en opgeruimd kan worden. 

  • Opruimen en afvoer groenafval

Zorgt u zelf voor het uitharken en verzamelen van het groenafval? Is er een composthoop of gaat het blad in de groencontainer? Of moet het groenafval compleet worden opgeruimd en afgevoerd? 

Soorten hagen

Hagen die ik vaak tegenkom zijn: beuk (Fagus sylvatica), haagbeuk (Carpinus betulus), laurierkers (Prunus), laurier, Portugese laurier (Prunus lusitanica angustifolia), Taxus, Leilandii, liguster (Ligustrum ovalifolium) en coniferenhagen zoals de Thuja. Andere hagen knip ik natuurlijk ook.

Vragen of meer info?

Heeft U vragen of wilt u meer weten? Neem gerust contact op.

hagen heggen heg knippen snoeien snoeiwerk wijchen merkx tuinonderhoud

Weer een strakke haag?