Heg knippen & Snoeiwerk in Beuningen

Het regelmatig knippen van een heg heeft een gunstige invloed op de groei. Zo blijft de heg mooi dicht en langer groen en houd U een mooi uitzicht op de heg.  Door regelmatig te knippen kunnen de meeste hagen en heggen op een breedte van zo’n 60 cm tot 70 cm gehouden worden. 

 

Er zijn heggen die groen blijven in de winter, denk aan Taxus, Buxus, Laurier, en er zijn heggen die hun blad verliezen zoals Meidoorn en jonge Liguster.

Heeft u twijfels over welke soort heg U heeft? Neem gerust contact op en stuur gelijk wat foto's mee van de heg en het blad. Dan komen we er altijd uit.


Natuurlijk hangt het een beetje af van de standplaats, bodemgesteldheid en verzorging, maar er zijn heggen die langzaam groeien en er zijn heggen die snel groeien.

Langzame groeiers

Er zijn snelle en langzaam groeiende hagen. De langzaam groeiende heggen hebben genoeg aan één snoeibeurt rond de langste dag (rond 21 juni). Langzamer groeiende hagen zijn bijvoorbeeld esdoorn (Acer), haagbeuk (Carpinus Betulus) en conifeersoorten zoals de taxus (Taxus Baccata), levensboom (Thuja occidentalis), jeneverbes (Juniperus) en de cypres (Cupressus sempervirens).  


Snelle groeiers 

Snel groeiende soorten zijn onder andere liguster (Ligustrum), beuk (Fagus Sylvatica), laurierkers (Prunus Laurocerasus), buxus (Buxus Sempervirens), veldesdoorn of Spaanse aak (Acer Campestre) en de klimop (Hedera).

Deze heggen hebben voor het goede eigenlijk minimaal twee snoeibeurten per jaar nodig. Om bijvoorbeeld een strakke en dichte liguster- of buxusheg te krijgen en te houden is het soms beter om de heg zelfs drie á vier keer per jaar te knippen. 

Een eerste snoeibeurt gebeurt in de periode april tot ongeveer de langste dag (21 juni). Let op: het broedseizoen is van april tot begin juni. Ik controleer altijd eerst of er een nest in de heg zit. Zo ja, wordt de heg nog even met rust gelaten.

Een tweede snoeibeurt kan het beste in de periode vanaf de langste dag tot half oktober. Zo krijgt de heg nog mooi de gelegenheid om zich te herstellen voor de winter. Als de heg regelmatig onderhouden is, dan hoeft er bij de tweede knipbeurt niet zo heel veel van de heg geknipt te worden. Het gaat dan puur om de scheuten die in de zomer nog zijn aangegroeid. Op deze manier kijkt U de hele winter naar een mooie strakke heg.

Overigens kunnen de meeste heggen ook prima een snoeibeurt in de wintermaanden verdragen. De planten zijn dan in rust en de winter is bij uitstek een periode om een heg te reduceren in hoogte of breedte. Ook omdat je dan goed zicht hebt op de structuur van de heg.

Prijs van een heg knippen

Vaak krijg ik de vraag hoeveel het kost om een heg te knippen. Dat is zonder foto’s en verdere info over de heg niet goed te zeggen. Het is onder meer afhankelijk van de volgende factoren:


  • Staat waarin de heg verkeert

Is de heg in een staat van regulier onderhoud of is er al een aantal jaren niks meer aan gedan? Bij een heg waar al een tijd niets meer aan gedaan is, is de ervaring dat er rondom minstens een halve meter ingenomen moet worden. Op sommige plaatsen wellicht meer. Dat zijn vaak dikkere takken en dat gaat niet allemaal met de accuheggenschaar. Daar komt ook handwerk met de snoeischaar/snoeizaag bij kijken. Geen probleem uiteraard, maar vraagt wel meer tijd dan een regelmatig onderhouden heg.

  • Hoogte van de heg

Hoe hoger de heg, hoe meer ladderwerk erbij komt kijken. Een heg van 1 meter hoog is een stuk sneller geknipt dan een heg van 3 of 4 meter hoog. Geen probleem natuurlijk, maar het knippen van een hoge heg vraagt nu eenmaal meer tijd.

  • Toegankelijkheid van de heg

Ligt de heg helemaal achterin een border vol met plantjes? Of strak tegen een schutting of muur?  Staan er veel spullen in en tegen de heg? Zijn de planten rondom de heg regelmatig bijgehouden, of groeien ze bijvoorbeeld helemaal door de heg heen (bv bramen)? Dat bepaalt bijvoorbeeld hoe snel het groenafval opgeruimd kan worden. Hoe beter de toegankelijkheid van de heg, hoe sneller de heg geknipt en opgeruimd kan worden. 

  • Opruimen en afvoer groenafval

Zorgt u zelf voor het uitharken en verzamelen van het groenafval? Is er een composthoop ter plekke? Of gaat het blad in de groencontainer? Of moet het groenafval compleet worden opgeruimd en afgevoerd? 

Soorten heggen

Heggen die ik vaak tegenkom zijn onder meer: beuk (Fagus sylvatica), haagbeuk (Carpinus betulus), laurierkers (Prunus), laurier, Portugese laurier (Prunus lusitanica angustifolia), Taxus, Leilandii, liguster (Ligustrum ovalifolium) en coniferenhagen zoals de Thuja.

Vragen of meer info?

Welke vraag u ook heeft, bel of app me gewoon. Stuur ook meteen een paar foto's mee van de heg. 

hagen heggen heg knippen snoeien snoeiwerk wijchen merkx tuinonderhoud

Snoeiwerk? Heg knippen?

Fruitbomen onderhoud/snoeien Alverna

Fruitbomen zijn een echte aanwinst voor elke tuin, groot of klein. In de lente een heerlijk geurende bloesem in fraaie tinten van roze naar wit. En in de nazomer een heerlijke oogst. Denk aan een pruimenboom, perenboom of appelboom. Niets kan de smaak en beleving van eigen oogst evenaren!

Waarom fruitbomen snoeien? 

Een fruitboom vraagt onderhoud. Niet veel, maar jaarlijks de juiste aandacht kan al veel schelen. Kun je fruitbomen niet gewoon gewoon laten groeien zoals andere bomen in de natuur? Dat kan zeker, maar bomen die niet worden gesnoeid raken snel uitgeput onder de vruchtlast. Takken gaan afhangen, nieuwe scheuten blijven zwak en vaak ontstaat er een (te) dichte kroon.

Door vanaf het moment van planten juist te snoeien blijft de fruitboom licht van structuur. In een goed opgebouwde kroon ontwikkelt zich vruchthout langs de stam en de takken tot onderaan toe. Bij een niet gesnoeide fruitboom zit het vruchthout vaak alleen boven in de kroon. Daarbij hebben niet gesnoeide bomen meestal last van z.g. ‘beurtjaren’: het ene jaar is de oogst enorm veel en het volgende jaar zit er bijna geen fruit aan de boom.

Bomen die niet gesnoeid worden, groeien vaak van nature heel sterk de hoogte in. Alle verzorging, vooral het oogsten, wordt daardoor een stuk moeilijker. Daarbij komt dat te dichte boomkronen gevoeliger zijn voor schimmelziekten. De reden daarvoor is dat de bladeren na de regen langer nat blijven. Omdat schimmelsporen warmte en vocht nodig hebben om te groeien, ontstaat er in een dichte kroon een versterkte aantasting door schimmelziekten (schurft e.d.).
 
Het snoeien van een fruitboom bevordert de vruchtkwaliteit en zorgt voor gezonder blad. Naast de rassenkeuze, voldoende plantafstand en enige verzorging draagt de juiste snoei er toe bij dat de bomen gezonder zijn, langer meegaan en productief blijven.

Ondanks dat er een aantal voordelen zijn, moet het snoeien van een fruitboom niet gezien worden als een wondermiddel. Rassen die gevoelig zijn voor schurft, zullen ondanks goed snoeien, toch nog wel eens aangetast worden.

Een ander misverstand is dat de oogst groter zal worden. De opbrengst wordt niet groter, eerder kleiner. De vruchtkwaliteit daarentegen zal wel aanzienlijk toenemen. Dus minder vruchten, maar die vruchten zijn wel van beduidend betere kwaliteit (groter en zoeter).

Snoeien doet groeien (én bloeien)

Een bekend gezegde en het is waar. Vaak wordt gedacht dat een boom in toom gehouden kan worden door flink te snoeien. Dat is echter niet waar. Door flink te snoeien gaan fruit bomen daarop reageren en met veel nieuwe uitlopers (zoals 'waterloten'). Eigenlijk net het tegengestelde effect van hetgeen je wil bereiken. 

Balans in een fruitboom

Dit is nooit helemaal te voorkomen, maar de kunst is om de juiste balans tussen rust en groei in de boom te vinden. Met een regelmatige snoei op de juiste manier is dat te voorkomen. Het herstellen van een boom neemt daarom eigenlijk meerdere seizoenen in beslag, waarbij je elk seizoen een slag maakt zonder de balans tussen groei en snoei teveel te verstoren.

Dunnen van oudere fruitbomen 

In veel tuinen staan oudere fruitbomen die nog niet of lang geleden zijn gesnoeid. Andere zijn wel jaarlijkse onderworpen aan de snoeischaar, maar dan op de verkeerde manier zonder het gewenste resultaat. De takken zijn bijvoorbeeld jaarlijks meer geknot en zien er daardoor uit als een soort omgekeerde bezem (z.g. ‘bezemsnoei’ of 'kapstoksnoei'). 

Een ideale boomvorm creëren is dan niet meer mogelijk. Flink dunnen in de kroon kan dan nog wel voor betere vruchtkwaliteit leiden, maar soms is het zelfs beter een slecht gesnoeide boom te rooien en opnieuw te beginnen. 


Oudere, sterk verwaarloosde kronen kunnen niet in één keer worden gedund, omdat de resterende takken anders te sterk gaan reageren met veel nieuwe aangroei (waterloten). Zulke bomen kunnen beter in twee of drie opeenvolgende winters (en zomers) gesnoeid worden waarbij de nadruk eerst ligt op de bovenkant: de kroon en de hoogte van de boom. 

Verjongen van oudere fruitbomen 

Fruitbomen die nauwelijks nog nieuwe scheuten vormen, of waarvan de vruchten klein blijven, kunnen best ‘verjongd’ worden. Daarbij wordt met name het vruchthout verjongd, maar de vusitregel is ‘eerst dunnen, dan inkorten’. 

Soms is het voldoende om alle kroondelen licht te snoeien, maar meestal is krachtiger ingrijpen beter. Dan wordt de kroon in zijn geheel een kwart tot een derde teruggebracht. Dat houdt in dat zowel de stamverlenging als de gestel- en zijtakken krachtig tot in het oude hout worden teruggenomen. Langs deze oude takken zal zich dan nieuw vruchthout ontwikkelen, maar dat duurt wel enkele seizoenen.

Meer weten?

Heeft u fruitbomen of -struiken in uw tuin die gesnoeid moeten worden? Bijvoorbeeld een appelboom, perenboom, pruimenboom, kersenboom, abrikozenboom of een druivenstruik? En wilt u graag grotere vruchten met meer smaak? Neem gerust contact op. Ook als u andere vragen heeft over fruitbomen.

hagen heggen heg knippen snoeien snoeiwerk wijchen merkx tuinonderhoud

Snoeiwerk? Heg knippen?

 Tuinonderhoud | Heg Knippen | Snoeiwerk | Fruitbomen in Wijchen en omstreken: Nijmegen, Weurt, Wijchen, Malden, Heumen, Overasselt, Nederasselt, Ewijk, Winssen, Beuningen, Alverna, Leur, Hernen, Bergharen, Balgoij, Batenburg, Neerloon, Ravenstein.